3D CONCRETE                            

ETIB nv/ CONCRETE HOUSE uit Olen en Vanhout nv uit Geel hebben een partnership aangegaan om het 3D printen in de bouwsector te gaan toepassen onder de naam “3 D CONCRETE“.
Wij hebben als partner van het C 3PO project van Kamp C in Westerlo zéér actief meegewerkt aan het eerste geprinte gebouw in Europa. Wij zijn ook partner in het vervolgtraject KIEM. Beide projecten zijn met de steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen en van EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling)..
Je kan uitgebreide informatie vinden omtrent de projecten op de website van Kamp C: www.kampc.be/3dprinten

Inspiratiedagen: De toekomstmogelijkheden van 3D-printen in de bouw – YouTube

Het 3D printen heeft vele voordelen. Er is een volledige vrijheid in de vormgeving mogelijk, denk maar aan gebogen wanden. Er is geen enkele meerkost aan verbonden. Het opzet van 3D printen moet zijn om bouwen eerder goedkoper te maken. De wanden kunnen tegelijkertijd meer functies bevatten zoals dragend, isolerend, esthetisch, … Het aantal manuren kan drastisch verlaagd worden. Dit gaat in de toekomst zeker een grote rol spelen gezien het tekort aan arbeidskrachten. Het bouwproces wordt enorm versneld. De muren van een gebouw kunnen per verdiepingshoogte in 2 dagen geprint worden.

Er zijn ook heel wat duurzaamheidsaspecten verbonden aan het 3D printen. Zo is er veel minder materiaalverbruik. Verschillende testen hebben aangetoond dat de druksterktes behaald kunnen worden van hoge sterktebeton met enkel de helft van het materiaal. Ook is er weinig materiaalverlies. Dit verlies kan tevens volledig gerecupereerd worden als grondstof voor chapes, boordstenen, rioleringsbuizen, etc. Er is ook veel minder transport nodig wat het milieu ten goede komt. Mogelijks kunnen de mortels in de toekomst vervangen worden door andere bindingsmaterialen (bv. polymeren) die nog een betere ecologische voetafdruk hebben.

U zal zich waarschijnlijk afvragen wat de exacte mogelijkheden zijn voor de toekomst van het 3D printen. Het 3D printen zal voornamelijk zijn toepassing vinden in de prefab. Dit kan namelijk geprint worden in de beste omstandigheden. Hieronder vindt u enkele voorbeelden.

– Tuinelementen

– Wandelementen

– Gevels en terrassen (Project Den Helder – Nederland )

– Sportoase (Van Roey)

– Woningen met specifieke vorm (prefab)

Heeft u een idee of ontwerp dat deels of geheel zou kunnen geprint worden? Of wenst u op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen van het 3D printen?
Aarzel niet om onderstaand contactformulier in te vullen!

Contactformulier: 3D Concrete

19 mei - Open Wervendag
inspiratieboek
te Rijkevorsel Meer info