5

Het verschil tussen passief wonen en bijna-energieneutraal wonen

Concrete House

Gaat u binnenkort een nieuwe woning bouwen? Of staan er grondige renovatieplannen op de agenda? Dan bent u zeker en vast bezig met de energiezuinigheid van uw project. Maar weet u wat het verschil is tussen passief wonen en bijna-energieneutraal wonen? Dat leest u hieronder.

Passief wonen: optimale energiebesparing

De naam “passief wonen” houdt in dat er amper energie verbruikt wordt in de woning: jaarlijks mag er maximum 15 kWh/m² gebruikt worden voor verwarmen en koelen. Daarom maakt men optimaal gebruik van de beschikbare warmte, bv. van de zon of restwarmte van elektrische toestellen. Zo is het binnenklimaat in een passiefwoning het hele jaar door goed.

Bij passief wonen is het enorm belangrijk dat de woning goed geïsoleerd is, dat de constructie nagenoeg lucht- en winddicht is, en dat er een degelijk ventilatiesysteem aanwezig is. Een doordachte oriëntatie en strategische plaatsing van de ramen zijn eveneens noodzakelijk.

Bijna-energieneutraal wonen en de BEN-woning

De eisen van bijna-energieneutraal wonen zijn iets minder streng dan die van passief wonen. Een bijna-energieneutrale woning (ook BEN-woning genoemd) heeft een heel hoge energieprestatie, en de energie die toch nog nodig is wordt opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen.

Elk land en elk gewest stelt echter andere eisen aan bijna-energieneutraal wonen. In Brussel geldt sinds 2015 de (strenge) passiefhuisstandaard, terwijl men in Vlaanderen de BEN-norm hanteert. Deze houdt in dat een woning een E-peil van E30 of lager moet hebben. Hoe dan ook wordt bouwen volgens de BEN-norm de standaard voor nieuwe woningen in Vlaanderen vanaf 2021.

Energiezuinig wonen met Concrete House

Concrete House bouwt uitsluitend met prefab beton. Naast een moderne uitstraling heeft dit ook voordelen voor de energiezuinigheid van de woonst. Zo halen we met betonbouw heel hoge isolatiewaarden, een luchtdichte constructie en een unieke thermische inertie. Daarnaast worden al onze woningen uitgerust met een ventilatiesysteem type D en kunnen we hernieuwbare energiebronnen inschakelen a.d.h.v. onder andere warmtepompen of zonnepanelen.

U mag er dus op rekenen dat wij lage-energiewoningen bouwen, waarbij we streven naar een E-peil onder E20 (lager nog dan de BEN-norm dus). Op die manier bespaart u op uw energiefactuur en draagt u ook uw steentje bij aan een beter milieu.

Bent u geïnteresseerd in bijna-energieneutraal wonen? Of heeft u nog vragen over onze werkwijze? Aarzel niet en neem contact met ons op.

Contacteer ons

Passief wonen, wat is dat juist?

Contacteer ons

Bent u geïnteresseerd in betonbouw en wilt u graag een afspraak maken? Of heeft u vragen over Concrete House? Aarzel niet om ons te contacteren of onze kijkwoning te bezoeken.

19 mei - Open Wervendag
inspiratieboek
te Rijkevorsel Meer info