5

26 mei 2024 – Open Wervendag HERENTALS

Concrete House

Tijdens Open Wervendag op zondag 26 mei 2024 kan je zien hoe Belgische bouwbedrijven duurzaamheid en energiezuinigheid combineren bij de bouw van nieuwe woningen, appartementen, publieke ruimten, openbare gebouwen, …  Ook tijdens deze editie kan je een moderne, energiezuinige nieuwbouwwoning van Concrete House bezoeken.

Situering

De woning is gesitueerd in een bestaande residentiële verkaveling. De woning benut bijna volledig de toegestane bouwoppervlakte (footprint) op het perceel.

Concept opbouw-indeling

De oriëntatie van het perceel is de aanzet geweest tot het positioneren van de verschillende functies in de woning. Aan de noordzijde – de linker voorzijde van het perceel – is de oprit voorzien met aansluitend de carport en de fietsenstalling. Vanuit de carport is er een toegang tot de woning via de ‘traditionele achterdeur’ met de berging voor schoenen, jassen, boekentassen en een afgesloten voorraadkamer. Bij deze ruimtes werd ook een (gasten) toilet en een doucheruimte voorzien, die via de achtergevel dan weer aansluiten op het terras met zwembad. De voordeur bevindt zich op de voorgevel en geeft toegang tot een inkomzone met vestiaire. Deze vestiairekast, in donder houtfineer, wordt doorgetrokken in de kastenwand van bijna 10m lengte tot in de keuken, met een ‘blinde’ toegangsdeur naar de voorraadkamer. Langsheen deze circulatie-as is aan de andere zijde de trap naar de kelder en naar de eerste verdieping geplaatst, waardoor de ‘verkeerstroom’ doorheen het ganse gebouw duidelijk wordt gedefinieerd. De leefruimtes, keuken met eiland en ontbijthoek, grote eettafel voor feestjes, het thuisbureau en de zithoek worden van oost naar west gepositioneerd, telkens met grote raampartijen van vloer tot plafond.

Vanuit ieder punt van de leefruimte is er maximaal zicht op de tuin, via het overdekt terras op de zuidwestzijde. Aansluitend bij het ruime terras is een ‘infinity-pool voorzien die een mooie overgang maakt naar de lagergelegen tuin op de achtergevel, met een speelzone voor de kinderen en een opbergruimte voor speelgoed en tuingerief.

De kelder werd volledig geïsoleerd om als extra leefruimte te kunnen benutten. Er werden een ruime speelruimte voor de kinderen en een gastenkamer – met extra san. cel – voorzien die overvloedig licht binnenkrijgen via de grote ramen in de ondergrondse patio op de zuidwestzijde van het gebouw en via de glazen vloer in de keuken. De kelder is ruim genoeg om nog een extra berging, een technische ruimte en een wasplaats, die via een was koker in verbinding staat met de badkamer op de eerste verdieping, te kunnen voorzien.

Op de eerste verdieping werd de ouderslaapkamer, met afzonderlijke dressing, en de badkamer op de achtergevel gesitueerd aan een gevelbreed raam met uitzicht op de tuin. De twee kinderkamers bevinden zich aan de voorzijde van de woning. De scheidingswand tussen beide kamers wordt met een losstaand meubelelement uitgevoerd zodat deze ruimte, als de kinderen uit huis zijn, vrij kan ingericht worden.

Materialisatie

De kelder is uitgevoerd in ter plaatse gegoten betonnen vloerplaat en wanden. De bovengrondse ruwbouw is opgebouwd met prefabbetonwanden en breedvloerplaten, met een zichtbare prefabbetontrap als verbindend element tussen de verdiepingen. Waar er ‘licht en lucht’ wordt gevraagd in de ruimtes, worden de betonwanden weggelaten en de ontstane openingen worden gedicht met verdiepingshoge raampartijen. Hierdoor is er vanuit de ganse woning een prachtig uitzicht naar de tuin en de omgeving, wordt ‘buiten’ ook ‘binnen’, en toont de woning van binnenuit veel ruimer dan dat het massieve, compacte volume aan de buitenzijde laat vermoeden. De dragende wanden in beton worden tot een minimum beperkt. De nodige ruimte-indeling wordt voorzien in gyprocwanden of met grote kastenwanden die zorgen voor een grote eenheid qua vorm en design doorheen de ganse woning.

Ondanks de extra grote raampartijen wordt door de inerte capaciteiten van de betonwanden en de extreem goede isolatie en hoge luchtdichtheid van de constructie toch een goed S-peil gehaald. Door de toepassing van een D+-ventilatiesysteem, warmtepomp (vloerverwarming en -koeling) en fotovoltaïsche zonnepanelen wordt ook een zeer goed E-peil bereikt.

De buitengevels zijn afgewerkt met betonlook crepie op isolatie en, ter hoogte van de inkomzone en de fietsenberging, bekleed met  houtenlamellen.

Het schrijnwerk is voorzien in aluminium met hoogrendementsbeglazing.

De gladde betonwanden en plafonds werden in de woning, zonder extra pleisterwerken, geschilderd en/of zichtbaar gelaten.

Waar?   Lavendelweg 14 – 2200 Herentals

Wanneer?  
Zondag 26 mei 2024 – 10u00 tot 17u00

 

Tot dan!

Contacteer ons

Bent u geïnteresseerd in betonbouw en wilt u graag een afspraak maken? Of heeft u vragen over Concrete House? Aarzel niet om ons te contacteren of onze kijkwoning te bezoeken.

19 mei - Open Wervendag
inspiratieboek
te Rijkevorsel Meer info